Wrooom – vågar du åka så här snabbt?

Kanske bor din farmor och farfar jättelångt bort och du måste sitta i bilen eller på tåget flera timmar när ni ska hälsa på dem. Men tänk om det gick att åka dit på bara några minuter! Det låter otroligt, hur kan det vara möjligt?

I framtiden kanske du åker i något som kallas för Hyperloop. Hyperloop är ett rör där kapslar, eller ett slags ”minitåg” åker i. I röret finns nästan ingen luft. Det gör att när tåget åker blir det mindre luftmotstånd. (Men inne i tåget finns det såklart luft så att du kan andas!)

Luftmotstånd gör att det blir svårare och jobbigare för något att röra sig framåt, tänk till exempel hur jobbigt det är att gå i motvind! När det inte finns något luft och inget luftmotstånd, så kan tåget i röret åka jättesnabbt. Tåget kommer också att sväva fram i röret, istället för åka på skenor som ett vanligt tåg.

Hyperlooptågen ska i framtiden kunna transportera både varor och människor och åka i 900 kilometer i timmen. Om du har åkt med ett x2000-tåg, så går det i ungefär 200 kilometer i timmen. Hyperloop går alltså mycket snabbare.

Om du bor i Göteborg och ska åka och hälsa på farmor och farfar i Stockholm kanske resan med Hyperloop bara tar en halvtimme.

Elon Musk heter han som har kommit på idén med de här jättesnabba tågen. Än så länge testar forskare bara den här tekniken men Elon Musk tror att det kommer finnas sådana här tåg redan om några år.

Kolla in den här lilla filmsnutten som visar hur fort Hyperloop åker.

Frågan är om du skulle våga åka så snabbt i ett tåg? 🙂

 

 

Källa:
Tidningen Ny Teknik:
https://www.nyteknik.se/fordon/hyperloop-banan-ska-vara-klar-om-fyra-ar-6854063#conversion-122831618
https://www.nyteknik.se/fordon/elon-musks-egen-film-visar-hyperloop-testet-6867211
Företaget Hyperloop one:
https://hyperloop-one.com/fact-sheet-and-faq