MissGgamer vill inspirera tjejer att pröva på programmering!

MissGgamer är 12 år och en av få svenska tjejer som spelar Minecraft och programmerar på YouTube. Hon vill gärna inspirera andra tjejer och visa att programmering faktiskt är både kul och enkelt!  

Sedan ett år tillbaka har Greta Nygren, som hon heter på riktigt, en egen YouTube-kanal – ”MissGgamer”.  I kanalen visar hon programmeringstips och filmer där hon spelar olika spel, vanligtvis Minecraft eller Roblox. Kunskapstidningen är idag på besök hemma hos Greta för att prata lite mer om YouTube och programmering. I hennes rum är det fullt med datorprylar och i en bokhylla bredvid sängen finns flera böcker som handlar om spel och programmering. På ett litet bord ligger en plansch på förebilden Stamsite. På ett annat skrivbord finns den inspelningsstudio som hon använder när hon gör sina filmer. Greta visar mixerbordet och mikrofonen och berättar:

Greta Nygren

– Det är egentligen en utrustning för podcast-inspelningar. Pappa och familjen har hjälp till, men det mesta har jag betalat själv, som min mikrofon! Jag sparade pengar som jag fick när jag var statist i några reklamfilmer, säger Greta och berättar också varför hon tycker att programmering och Minecraft är så roligt.

– Jag har alltid varit intresserad av att spela. Jag gillar att bygga hus och känner mig kreativ när jag spelar och programmerar. Programmering är jättekul och faktiskt inte alls så svårt som man kan tro. Jag tycker om att sitta och fundera och den bästa känslan är när jag har löst ett problem och får något att fungera!

Greta började spela när hon var ungefär fem år. Hennes pappa Richard laddade ner en gratisversion av Minecraft som hon spelade på telefonen och på surfplattan. Några år senare fick Greta sin första laptop och då blev det både enklare och roligare att spela. Så småningom började hon också titta på YouTube-klipp och testade även programmering.

– En dag för ungefär ett år sedan, bestämde jag mig för att göra en egen Minecraft-video. I början blev det inte så bra, det var dåligt ljud och det laggade. Då slutade jag och tog en liten paus.

Intresset tog dock ingen paus. Med en ny dator och lite nya idéer var hon igång igen. Den här gången försökte hon få bättre ljud och ljus i filmerna. Hon testade sig fram flera gånger innan hon var helt nöjd och började publicera nya avsnitt.

– Jag är väldigt noga med mina filmer. Jag vill att de ska vara bra och jag lägger mycket tid på att redigera filmerna. En kvarts inslag kan ta flera timmar att göra. Jag lägger bara upp filmer som jag är nöjd med, säger hon och berättar att det har hänt att hon spelat in en video men sedan inte lagt ut den på YouTube eftersom det inte har känts helt rätt. Hon pekar mot ett litet hål i väggen, ganska nära golvet.

­– Titta här! säger hon och visar sladdarna från datorskärmen och tangentbordet. Pappa har borrat ett hål för alla sladdar så att jag kan ha datorn i vardagsrummet, istället för i mitt eget rum.

– Jag upptäckte att datorn surrade och störde inspelningarna för mycket så jag ville inte ha den i mitt rum. Nu står den i vardagsrummet istället, förklarar hon.

Greta sitter vid sitt skrivbord och visar några av sina filmer från YouTube samtidigt som vi pratar om alla olika YouTube-kanaler som finns på nätet. Greta tycker att många andra kanaler mest handlar om smink eller personliga problem. Visst finns det en del YouTubers som också programmerar och spelar, men som ung tjej är det faktiskt ganska ovanligt. I Gretas skola är hon nästan ensam om att gilla programmering. Hon sticker gärna ut och tycker om att inte alltid göra som alla andra. Framförallt vill hon göra det hon själv tycker är kul. Hon hoppas också att fler tjejer hittar till hennes kanal och blir intresserade. Hon vill gärna inspirera och visa att programmering kan vara enkelt.

– När jag tittar på andra filmer där någon visar och förklarar programmering tycker jag ofta att de gör det för krångligt. Jag vill förklara bättre och enklare! Jag vill att alla ska förstå och jag vill att andra ska tycka att det här med programmering är kul, avslutar Greta!