Jaga sanningen i nytt sällskapsspel!

Ibland är det svårt att veta om det du läser på nätet är sant eller falskt. På nätet finns många människor som skriver olika saker och allt som skrivs stämmer tyvärr inte alltid. Det finns några tips för att lättare ta reda på om något är sant eller falskt. Det kallas att vara källkritisk!

  • Kolla vem som har skrivit texten. Är det någon du känner igen, till exempel en känd myndighet eller organisation? Om du inte vet vem som har skrivit texten försök att hitta samma fakta någon annan stans!
  • Kolla datumet, ibland händer det att väldigt gamla artiklar får nytt liv och börjar spridas på sociala medier.
  • Verkar det som står i texten rimligt?
  • Vill den som skrivit texten påverka dig på något sätt? Ibland är det svårt att veta om det man läser är reklam eller en vanlig text. Försök lista ut om det bara står massa åsikter eller om det vill få dig att försöka köpa något. Då är det kanske inte sann fakta.

Kolla även in det nya spelet ”Jakten på sanningen”! Det är ett roligt spel som handlar om vad som är sant och falskt på nätet. Det är ett brädspel där man använder internet och där det gäller att vara nyfiken, svara på kluriga frågor och vara lite källkritisk för att slå hål på osanningar.  Ladda mobilen och samla ihop kompisarna – ut och jaga rätt på sanningen! 🙂