Framtidens teknik i klassrummet

Föreställ dig att du sitter hemma i soffan. Du tar på dig ett par AR-glasögon och hamnar då mitt i en kemi-lektion med din lärare och klass.

Ja, det här låter ju lite konstigt men på Skrantaskolan i Karlskoga, som ligger i Värmland, prövar man faktiskt den här tekniken.

Tanken är att elever som av olika anledningar inte kan vara i skolan, ändå ska kunna hänga med på lektionerna och kunna se sin lärare när han eller hon har en lektion.

Skrantaskolan kommer att pröva den här tekniken under ett tag. Om det fungerar bra kommer man sedan att använda den på riktigt i skolan.

AR-glasögon påminner om VR-glasögon (virtual reality). Skillnaden är att när du har på dig ett par VR-glasögon är du inne i en fantasivärld men när du har på dig ett par AR-glasögon så kan du se både den verkliga världen och samtidigt även annan information som har lagts till i glasögonen.

Med glasögonen kan du alltså se din lärare som står och pratar i klassrummet, samtidigt som du också kan se till exempel ett papper med text eller en whiteboard.

Pokémon Go

Det kanske är lite krångligt att förstå den här tekniken men ett exempel på tekniken som faktiskt redan finns, är Pokémon Go. I spelet har du en mobiltelefon och om du håller upp den så ser du ju verkligheten och omgivningen på skärmen, samtidigt som det hoppar fram en liten påhittad Pokémon-figur. Figuren finns ju inte på riktigt även om omgivningen finns på riktigt! På samma sätt fungerar ett par AR-glasögon.

 

I framtiden tror forskarna att den här tekniken kommer att bli vanligare. Du kanske är ute på promenad och ser en blomma du inte känner igen. Om du då håller mobiltelefonen riktad mot blomman kommer det upp information, på telefonens skärm, om vilken blomma det är!

Digidjuren på Parken Zoo, som Kunskapstidningen tidigare skrivit om, använder också AR-tekniken. Läs mer om Digidjuren här.

 

Källor:
http://www.obsid.se/teknik-prylar/skillnad-mellan-augmented-reality-och-virtual-reality-gaming/
http://karlskoga.se/Nyheter-2017/2017-08-21-Skrantaskolan-testar-varldsledande-teknik-for-distansundervisning.html
https://www.kthmagazine.se/artiklar/augmented-reality-och-verkligheten

 

Vad är AR?
AR står för augmented reality. Om man översätter till svenska blir det förstärkt verklighet, och det är precis vad det handlar om. Till skillnad mot virtual reality där man kan sätta på sig ett par glasögon och gå in i en fantasivärld så bygger AR-tekniken på den vanliga världen, som man har ”lagt på ett extra lager med information”. Ett dataspel i förstärkt verklighet skulle kunna innebära att du går runt hemma och ser ditt vardagsrum som vanligt i glasögonen men helt plötsligt dyker det upp ett monster bakom soffan som du ska skjuta ner.