Om Kunskapstidningen

Kunskapstidningen är en tidning för barn och unga i åldern 9-12 år. Här finns aktuella nyheter, artiklar och intervjuer inom områdena naturvetenskap och teknik.

 

Till föräldrar, lärare och andra vuxna!

Jag har länge tyckt att det saknas en bra tidning med teknik- och vetenskapsnyheter för barn och unga på marknaden idag! Eftersom ingen sådan tidning finns och eftersom jag samtidigt har förstått att intresset faktiskt är ganska stort, bestämde jag mig helt enkelt för att starta en egen.

Kunskapstidningen är tänkt att vara en tidning för barn och unga i åldern 9-12 år. Med korta nyheter, spännande  reportage och inspirerande intervjuer inom området teknik och naturvetenskap hoppas jag att Kunskapstidningen får målgruppen att tycka att det är roligt med fakta, forskning och kunskap.

 

Varför en vetenskapstidning för unga?

För att det är så himla kul att få dela med sig av komplicerad forskning och vetenskap på ett enkelt och roligt sätt, till barn och ungdomar. Det är det spontana svaret!

Men det finns också flera konkreta anledningar till varför jag tycker att det är viktigt att sprida och förmedla forskning och vetenskap. Tack vare kunskap om hur världen fungerar minimerar vi risken att luras av felaktiga föreställningar, som ibland florerar, eller av pseudovetenskap. Det är också mycket lättare att ta ställning och ha åsikter om man är insatt. Dessutom bedrivs ofta forskning av skattemedel – alltså av dina och av mina pengar. Om vi gemensamt ska betala för forskningen vill vi ju också ha möjlighet att ta del av den, på ett enkelt och begripligt sätt. Det finns alltså ett demokratiskt värde i att sprida forskning på ett populärvetenskapligt sätt.

MEN!

Nästan alla vetenskapstidningar som finns riktar sig till äldre och ofta när forskning sprids generellt är målgruppen vuxna. Jag tycker att det är lika viktigt, om inte viktigare, att även barnen får ta del av samma nya forskning och upptäckter. Det vi forskar fram idag kommer våra barn att ta över ansvaret för och arbeta vidare med. Jag vill därför att Kunskapstidningen ska bidra till att sprida teknik- och vetenskapsnyheter till den yngre målgruppen.

Jag som gör den här webbsidan och driver det här tidningsprojektet heter Josefin Hallgren. Jag är i grunden civilingenjör men har även läst journalistik och arbetat med forskningskommunikation. Mitt stora intresse är att inspirera och sprida forskning och vetenskap på ett begripligt och roligt sätt.

Eftersom jag driver det här projektet själv beror tidningens överlevnad till stor del på bra samarbeten och hjälp med finansiering.  Vill du, ditt företag eller din organisation vara med och sponsra eller bidra till att det kommer ut fler nummer av tidningen och att fler barn får möjlighet att läsa nyheter om vetenskap på ett lätt sätt – hör av dig/er!

Hälsningar
/Josefin

Kunskapstidningen i  media:
Här skriver tidningen Ingenjören om mitt projekt med att ta fram den här tidningen
Här skriver tidningen Ingenjören om första numret

 

Vill du samarbeta med Kunskapstidningen, eller veta mer? Hör gärna av dig!
redaktion[at]kunskapstidningen.se