Lina Svanberg – Forskaren som har ett eget choklad-labb

Lina Svanberg är forskare och expert på något så smarrigt som choklad. På sitt jobb har hon ett eget choklad-labb! Där kan hon bland annat undersöka hur chokladen ska tillverkas för att den ska hålla sig god och fräsch länge. 

Har du någon gång ätit en chokladbit som är lite grå på ytan och som inte ser lika god ut som vanligt?  Det grå som är på chokladen kallas för ”fettblomning”. Det är viktigt att chokladen tillverkas på rätt sätt för att undvika fettblomning. När man tillverkar choklad blandar man

Forskare i choklad
Lina Svanberg

kakaosmör, kakaopulver och socker och får då en smet som sedan ska stelna. Fettet i chokladen måste stelna på ett visst sätt för att chokladen ska hålla länge. Just det här har Lina Svanberg undersökt lite närmare i sitt choklad-labb.

–I vårt choklad-labb har vi maskiner som kan smälta chokladen. Vi kan också testa olika saker med chokladen för att ta reda på hur vi ska göra för att slippa få det grå på chokladen.

Hur blir man egentligen forskare i choklad?

–Det är bra om du kan en del om fysik och kemi. Om du är duktig på kemi så blir det lättare att förstå sig på de små molekylerna i chokladen. Och om du kan mycket om fysik vet du hur chokladen beter sig när den stelnar. Båda dessa kunskaper är jättebra att ha om man vill tillverka en riktigt god choklad som håller länge! ­­

Tror du att det finns någon choklad som inte är uppfunnen än? Kan man till exempel tillverka choklad som aldrig tar slut?

choklad_pixabay–Nje, man kan inte tillverka choklad med vilka ingredienser som helst. Det ska innehålla viss mängd kakaosmör, kakaopulver och socker för att få kallas choklad. Däremot finns det säkert nya smaker som man kan hitta på och ha med i chokladen.

Äter du mycket choklad?

–Jag tycker mycket om mörk choklad med ganska hög kakaohalt. Det äter jag ganska ofta!

 

 

Fakta
Varifrån kommer choklad?
Choklad kommer från kakaobönor som växer runt ekvatorn, till exempel i Afrika eller Sydamerika. Bönorna växer på träd. Först plockar man bönorna och sedan får dessa jäsa och torka. När de har torkat klart kan man utvinna kakaosmör och kakaopulver ur bönorna. Choklad får man genom att blanda ihop kakaosmör, kakaopulver och socker. Dessa ingredienser blir en flytande chokladmassa som kan hällas i formar och stelna.

 

 

 

(Källor: Den här artikeln är en intervju med Lina Svanberg)